De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) is de beroepsvereniging van gekwalificeerde zelfstandig werkende reflexzonetherapeuten. Haar licentieleden hebben naast een gedegen opleiding reguliere medische kennis, omgangskunde en voeding, diepgaande kennis van de reflexzonetherapie.
Registratie bij de VNRT kan alleen als het diploma bij een erkend opleidingsinstituut is behaald. Veel verzekeraars vergoeden behandelingen uitsluitend als de therapeut is aangesloten is bij de VNRT. Deze vereniging ziet erop toe dat haar leden jaarlijks worden bijgeschoold, getoetst en geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied. Dit houdt de kwaliteit en professionaliteit van de leden hoog.
VOG
Om lid te zijn van de VNRT dient de therapeut elke vijf jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in het (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.
Klachtenregeling
Bij het verlenen van goede zorg past ook een goede omgang met (signalen van) onvrede over de zorg of diensten van onze aangesloten therapeuten. Elke VNRT therapeut is op grond van de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) verplicht een klachtenregeling te treffen voor zijn cliënten. Dit wordt geregeld via de beroepsvereniging VNRT. Lees meer:
Klachtenregeling VNRT.
Wat gebeurt er met de gegevens
Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Deze is vervangen door de WGBO (wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst).
De bewaartermijn van medische dossiers is 20 jaar. De bewaartermijn gaat in vanaf de laatste wijziging in het dossier. Deze zijn alleen inzichtelijk voor de behandelend therapeut. Alleen op verzoek van de cliënt kunnen de gegevens aan derden, of de cliënt zelf doorgegeven of ingezien worden. Wanneer de gegevens met een andere behandelaar besproken worden, wordt het anoniem gedaan tenzij het op verzoek van de cliënt is. Na 20 jaar worden de gegevens vernietigd of geanonimiseerd. Dit is vastgelegd in de WGBO (Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst).